Gradić Vrsar očaravajuće je staro ribarsko mjestašce na zapadnoj obali Istre između Rovinja i Poreča, iznad ušća Limskog kanala. Šarolik gradić podijeljen je na dva dijela – povijesni stari grad bogate kulture i živopisne povijesti smjestio se na vrhu brežuljka, a suvremeniji i živahniji dio grada u njegovu podnožju, uz plaže i marinu.

Uske, nadsvođene ulice staroga grada vode do gradskih vrata, malih trgova, kamenih kuća, romaničkog kaštela, živopisnih crkvica i triju gradskih vidikovca. Panorame vrsarske obale doista su spektakularne: najrazvedeniju obalu Istre krasi jedan od najljepših arhipelaga Mediterana koji čini 18 nenaseljenih otoka okruženih kristalno bistrim Jadranskim morem.

 

Vrsar se može pohvaliti živopisnom poviješću još od pretpovijesnog doba. Stoljećima je poznat po izvorima pitke vode po kojima u antici dobiva ime Ursaria (staro mediteranska riječ „ur“ ili izvor), baš kao i obližnje mjesto Funtana (vodoskok), također odredišta drevnih pomoraca u potrazi za odmorom i okrjepom. Talijanski pjesnik i pustolov Giacomo Casanova proveo je svoja ljeta 1743. i 1744. u romantičnom Vrsaru, a taj boravak opisuje i u svojim čuvenim memoarima. 

Zahvaljujući proizvodnji soli, Vrsar je zabilježen na kartama starog svijeta, a vrstan sivi kamen njegovih kala, koji se koristio se i u izgradnji same Venecije, moguće je pronaći diljem Rimskoga Carstva.  
Vrsar je poznat kao grad kipara; tu se nalazi čuveni park skulptura Dušana Džamonje. Skulpture u kamenu pronaći ćete po cijelom gradiću, a njihov broj raste iz godine u godinu nakon redovitog gostovanja međunarodne kiparske kolonije Montraker. 

Plodno tlo područja oko gradića prekrivaju vinova loza i maslinici, a obližnji zaštićeni park prirode Limski kanal uzgajalište je školjaka i drugih morskih delicija, što Vrsar čini omiljenim odredištem gurmana i ljubitelja dobre kapljice. Turizam je bitna karika u gospodarstvu Vrsara, a gradić je više puta proglašen najboljim turističkim odredištem na hrvatskom Jadranu. Za odmor u Vrsaru odlučuju se ljubitelji aktivnog odmora i obitelji. Danas, baš kao i nekoć, omiljena je luka nautičara s jednom od najboljih marina u Hrvatskoj.

Opće informacije

Broj stanovnika: 2.703
Površina: 22,9 km2
Gustoća naseljenosti: 118 ppl/km2
Klima: Mediteranska klima (prosječna temperatura zraka u proljeće iznosi 12,5°C, ljeti 23,4°C, u jesen 15,6°C i zimi 5,5°C)
Temperatura mora: prosječna temperatura mora iznosi u lipnju 22°C, u srpnju 24°C, kolovozu i rujnu 23°C.


Što posjetiti?

Istaknuti spomenici i obilježja Vrsara:

 • crkva sv. Foške
 • gradska vrata
 • ostaci rimske nekropole (na poluotoku Montraker)
 • stara romanička gradska vrata
 • dvorac
 • crkva sv. Antona
 • crkva sv. Martina
 • romanička bazilika Sv. Marije od mora
 • ostaci prapovijesnog naselja na vrhu gradića
 • riva i luka
 • napušteni kamenolomi
 • umjetnička galerija Ede Murtića
 • park skulptura…

Sport

Gosti koji vole aktivan odmor mogu se baviti raznolikim aktivnostima – tenisom, mini golfom, boćanjem, vožnjom pedalina, a mogu se uputiti i na vožnju biciklom duž obale. Moguće je iznajmiti terene klasičnih kopnenih sportova s loptom te razne rekvizite i plovila poput motornih čamaca, jedrilica, daski za jedrenje, štapova za nordijsko hodanje i dr. Oni odvažniji mogu se upustiti u pustolovinu koju pruža obližnji adrenalinski park, baviti se sportskim penjanjem, okušati se u ronjenju, uživati u panoramskim letovima u malim zrakoplovima, u padobranstvu ili letenju motornim zmajevima u sklopu Sportske zračne luke Vrsar. Svakako posjetite Zabavni centar Montraker gdje možete uživati u adrenalinskim sportovima na vodi i ostalim sportovima na pjesku ili se izležavati na plaži u ležaljci pod suncobranom.


 

Zabava i noćni život

Vrsar se može pohvaliti mnogobrojnim ugostiteljskim objektima: restoranima, barovima, bistroima, picerijama pivnicama… posebice duž šetnice uz more. Oni željni noćnog provoda pronaći će ga u obližnjem Poreču (11 km) i njegovim klubovima.  
Ljeto je u Vrsaru uvijek prepuno događanja. Od lipnja do rujna Vrsar je domaćin godišnjega glazbenog festivala „More i gitare“ koji se održava u bazilici sv. Marije od mora i na Trgu sv. Antuna. Ljubitelji glazbe mogu se potpuno opustiti uz nježne note tradicionalne hrvatske glazbe. Od svibnja do rujna domaće stanovništvo organizira ribarsku feštu. Mnoštvo se okuplja na mjesecom obasjanoj obali mora i uživa u zvucima ljetne večernje glazbe i stihovima uz istarske morske specijalitete.
Svake godine u rujnu u napuštenom kamenolomu održava se „Montraker - ljetna kiparska škola“. Novijeg je vijeka umjetnički festival ljubavi i erotike - Casanova fest.   
U sklopu turističkih naselja uobičajena je animacija gostiju koja obuhvaća cjelodnevne aktivnosti od edukativnih, umjetničkih i kreativnih do sportskih za sve uzraste gostiju. Gotovo svaki smještajni objekt slavi vlastiti dan, a najpoznatije takvo događanje je fešta Koversade, kada se odabire miss Naturističkog parka.

Plaže

Plaže Vrsara i okolice većinom su kamene i stjenovite, pri čemu se najčešće redovito izmjenjuju stijene i sitni kamenčići. Šljunčane su plaže one turističkog naselja Belvedere i kampa Valkanela i neke u obližnjem mjestu Funtana, a plažu od pijeska, uz one stjenovite, nudi Koversada, kao i posebnu uređenu plažu za djecu. Na sjeveru lučicu Vrsar štiti poluotok Montraker, koji je ujedno jedna od poznatijih plaža Vrsara, gdje ćete moći uživati u kupanju i pogledu na gradić.

Posjetitelji koji bi željeli uživati u plažama imaju obilje mogućnosti budući da Vrsar obiluje plažama na kojima se vijori plava zastava, simbol očuvanog okoliša, a to su plaže u kampovima Valkanela, Porto Sole, u turističkom naselju Belvedere i Koversada.