Gradić Vrsar očaravajuće je staro ribarsko mjestašce na zapadnoj obali Istre između Rovinja i Poreča, iznad ušća Limskog kanala. Šarolik gradić podijeljen je na dva dijela – povijesni stari grad bogate kulture i živopisne povijesti smjestio se na vrhu brežuljka, a suvremeniji i živahniji dio grada u njegovu podnožju, uz plaže i marinu.

Uske, nadsvođene ulice staroga grada vode do gradskih vrata, malih trgova, kamenih kuća, romaničkog kaštela, živopisnih crkvica i triju gradskih vidikovca. Panorame vrsarske obale doista su spektakularne: najrazvedeniju obalu Istre krasi jedan od najljepših arhipelaga Mediterana koji čini 18 nenaseljenih otoka okruženih kristalno bistrim Jadranskim morem.

 

Vrsar se može pohvaliti živopisnom poviješću još od pretpovijesnog doba. Stoljećima je poznat po izvorima pitke vode po kojima u antici dobiva ime Ursaria (staro mediteranska riječ „ur“ ili izvor), baš kao i obližnje mjesto Funtana (vodoskok), također odredišta drevnih pomoraca u potrazi za odmorom i okrjepom. Talijanski pjesnik i pustolov Giacomo Casanova proveo je svoja ljeta 1743. i 1744. u romantičnom Vrsaru, a taj boravak opisuje i u svojim čuvenim memoarima. 

Zahvaljujući proizvodnji soli, Vrsar je zabilježen na kartama starog svijeta, a vrstan sivi kamen njegovih kala, koji se koristio se i u izgradnji same Venecije, moguće je pronaći diljem Rimskoga Carstva.  
Vrsar je poznat kao grad kipara; tu se nalazi čuveni park skulptura Dušana Džamonje. Skulpture u kamenu pronaći ćete po cijelom gradiću, a njihov broj raste iz godine u godinu nakon redovitog gostovanja međunarodne kiparske kolonije Montraker. 

Plodno tlo područja oko gradića prekrivaju vinova loza i maslinici, a obližnji zaštićeni park prirode Limski kanal uzgajalište je školjaka i drugih morskih delicija, što Vrsar čini omiljenim odredištem gurmana i ljubitelja dobre kapljice. Turizam je bitna karika u gospodarstvu Vrsara, a gradić je više puta proglašen najboljim turističkim odredištem na hrvatskom Jadranu. Za odmor u Vrsaru odlučuju se ljubitelji aktivnog odmora i obitelji. Danas, baš kao i nekoć, omiljena je luka nautičara s jednom od najboljih marina u Hrvatskoj.

Opće informacije

Broj stanovnika: 2.703
Površina: 22,9 km2
Gustoća naseljenosti: 118 ppl/km2
Klima: Mediteranska klima (prosječna temperatura zraka u proljeće iznosi 12,5°C, ljeti 23,4°C, u jesen 15,6°C i zimi 5,5°C)
Temperatura mora: prosječna temperatura mora iznosi u lipnju 22°C, u srpnju 24°C, kolovozu i rujnu 23°C.